Badania pokazują, że weganie i wegetarianie ważą mniej niż osoby spożywające mięso. Wynika to z faktu, że dieta roślinna jest bogata w błonnik pochodzący z pokarmów roślinnych, zaś ten składnik odżywczy został połączony z zapewnianiem większego zadowolenia po posiłkach, a także z regulacją poziomu glukozy we krwi. Zbilansowana dieta roślinna pełna niezbędnych roślin strączkowych, żywności sojowej, ziaren, warzyw, owoców oraz orzechów ma umiarkowaną ilość kalorii, co może przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy ciała.
Jak wiele osób słusznie zauważa, samo przejście na dietę wegetariańską nie zawsze będzie oznaczało utratę kilogramów. Należy pamiętać, że wszyscy jesteśmy wyjątkowi, z różnymi typami ciała, profilami genetycznymi i wskaźnikami metabolicznymi. Niektórzy z nas potrzebują mniej kalorii, inni natomiast posiadają większe zapotrzebowanie. Jedni czują się syto, jedząc jedno danie, drudzy natomiast z chęcią zjedliby jeszcze deser. Chociaż nie zaleca się nadmiernej koncentracji na kaloriach, jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać, jeśli dąży się do odchudzania na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
W dzisiejszym artykule podpowiadamy, w jaki sposób można zrzucić kilka zbędnych kilogramów będąc na diecie wegetariańskiej. Zapraszamy do lektury!
Produkty mleczne należy spożywać z rozwagą
Produkty mleczne, takie jak sery, śmietany czy kwaśne śmietany, często są opcjami wysoko tłuszczowymi. Oznacza to, że zawierają nawet do 120 kalorii i 6 gramów tłuszczu w 100 gramach produktu. Należy więc świadomie wybierać produkty mleczne o niższej zawartości kalorii oraz tłuszczu lub ograniczyć ilość tych wysokotłuszczowych.
Orzechy i nasiona
Orzechy i nasiona, takie jak migdały, pistacje czy nasiona słonecznika są bardzo dobrym składnikiem uzupełniającym dania. Śledź tylko, ile konsumujesz. Ogranicz swoje porcje do 1-2 dziennie (w zależności od potrzeb kalorycznych) i pamiętaj, że jedna porcja to ¼ szklanki orzechów lub nasion tudzież 2 łyżki masła orzechowego.
Wariacje z warzywami
Warzywa, takie jak ogórki, brokuły, kalafior, cebula, marchew, kabaczek letni, szparagi, kapusta czy brukselka to pokarmy roślinne, które mają ok. 25 kalorii na porcję. Ich spożywanie sprawi, że poczujesz się bardziej nasyconym oraz zadowolonym.
Mądre odżywianie na diecie wegetariańskiej, które koncentruje się na pożywnych produktach, może pomóc ci schudnąć. Ważne jest jednak, aby jeść wystarczająco dużo białka, jednocześnie zmniejszając wielkość porcji i ilość pokarmów bogatych w rafinowane węglowodany i produkty wysoko przetworzone.
Na pomoc w ułożeniu odpowiedniego planu żywienia możesz liczyć oczywiście w moim gabinecie. Specjalizuję się w opracowywaniu zdrowych i skutecznych metod
odchudzania, także dla wegetarian i wegan. W trosce o dobro moich pacjentów korzystam z dobrodziejstw programu metabolic balance®. Jego plany żywieniowe pozwalają na uzupełnienie wszystkich witamin i mikroelemntów, których niedobór często towarzyszy wegetarianom i weganom, w pokarmach i ilościach indywidualnie dopasowanych do potrzeb pacjenta.